Hetevény

2009.03.22. 08:00

Fiastyúk csillagképnek a német Siebengestirnre emlékeztető neve. A (régi) Tájszótár szerint a székelyeknél is megvan. E névvel jól megegyezik az a mondai adatunk, hogy a Fiastyúk csillagképe csakugyan hét csillagból áll, melyek legfényesebbike a tyúkot, a többi hat pedig annak a csibéit képviseli. A hét számnév rövid tővéghangzós hete- tövébõl képzett név.

A névalkotás régiségére utal az is, hogy csak a nyelvjárási peremvidékeken - Baranyában, Bukovinában, Moldvában, Csíkban, Háromszéken, stb. fordul elő.
Pápai Páriz Ferenc szótározta (1708).

Változatai: Hetevén, Hetemén, Hetevin

Használata:
Csíkszentmihályon a fiastyúk hetevény neve használatos a közmondásokban: Olyan vén, mint a hetevén. Együdős a hetevénnel. A hetevény a nyár derekán jelenik meg, ekkor kezdi hányni a zab a fejét. Azért mondják ott: Még nem pillantotta meg a hetevént, azért nem fejedzik.

"Hold fénylik a homlokáról,
Melléről a nap világol,
Válláról a Göncöl-csillag,
Hátáról Hetevény csillog."
Kalevala. Vikár Béla ford. (1909)

Forrás: Révai lexikon, Beke Ödön: Népi csillagnevek gyűjtése, Várhegyi Péter: Fiastyúk

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr891018847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása