Szépkenyerűszentmárton

2009.03.24. 08:00

Eljött az idő egy kis településnév ízlelegetéshez. Szépkenyerűszentmárton csak egyike azon Mezőségi településeknek, amelyek ilyen dallamos, és ugyanakkor beszédes nevet viselnek.

1292-ben de Sancto Martino néven jelentkezik a források ban. (Documente. XIII. C., II. 382.), de nem bizonyos, hogy ezzel a Szentmártonnal azonos. 1312-ben Zenthmartun (Györffy: Az Árpád-kori. II. 90.), 1335-ben Scenthmarthun, 1456-ban Zenthmarthon, 1492-ben Zenthmartonfalva, 1625-ben Zepkenierü zent Marton, 1643-ban Szép szükkenyerű Szent Márton (C. Suciu: Dicţionar istoric.) formában fordul elő.

Korán jelentkező, Szent Mártontól kapott neve Szent Márton tiszteletére szentelt templomának bizonysága, amely a XIII. századból származik. Ez a templom a XV. században egy gótikus templomnak adott helyet.

Szépkenyerűszentmárton az erdélyi Mezőség északi részén és azon a belül a Szamosmenti dombság (vagy Szamosmelléki dombság) észak-nyugati felében helyezkedik el.

A falu legfontosabb turisztikai pontja az úgynevezett Csokány-tója (a tó annak az embernek a gúnynevét viseli, aki ásta), ami a falu észak-keleti részén van a dombok tetején, a Szénafű és a Szénafű aljéban lévő mocsár (tengerszem).

Forrás: Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek, Kádár József: Szolnok-Dobokavármegye monographiája

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr451019780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása