árgyélus

2009.04.01. 08:00

Az árgyélus kifejezést a magyar nyelv több vonatkozásban alkalmazza, és ezek nagy valószínűséggel egymástól függetlenül alakultak ki.

Az Árgyélus név (angyali, tündéri) egy 16. századi verses mese, ún. széphistória, az "Árgirus király" főszereplőjének népies változata. Árgyélus Tündér Ilonát keresve bejárta a világot; innen ered a szónak ritka népnyelvi bolyongó, vándorló jelentése. Eleink szájról szájra adták unokáiknak a széphistóriát, amely később ponyvakiadások révén vásári áruként terjedt, később rabénekek, kurucnóták, szerelmi énekek egész sorát ihletve meg. Ilyen volt például az ismert Az árgyélus kismadár című népdal is.

 

Árgyélus-táncnak nevezik egyes Komárom közeli településeken a menyasszonyszöktető gyertyás táncot is, mely során a lakodalomban éjfélkor gyertyák elfújása közben megszöktetik a menyasszonyt. 
Erős hatása később sem enyhült, és olyan klasszikus műveket ihletett meg, mint Vörösmarty Csongor és Tündéjét illetve Petői János vitézét.

Amott van egy nagy ház, Árgyélus a neve
abba van egy asztal, bánattal terítve
mindenkire eljár e bánatos pohár
csak hozzám jönne már a szomorú halál.
csak hozzám jönne már a szomorú halál.
Előadó: Nagy Amália, Visa, Belső Mezőség. Fehér Anikó gyűjtése

Más, szintén népi használatú jelentés szerint összefügg az arkangyal szóval. Az „árgyélusát!” káromkodás. Vélhetően az „arkangyalát!” helyett alkalmazzák. 
afféle enyhítésként, mint ahogyan ahelyett, hogy „az istenit!”, gyakran mondják: „az istállóját!”, „az istrángját!" vagy ”az istókját!".
Jelentése bosszúságot és csodálkozást is kifejezhet, de lehet rosszallás és szidás is.

Eredete: latin ógörög

Forrás: Pallas Nagylexikon, Héjja Edit: Az árgyélusát!, Bíró Zsuzsa (NatGeo), Folkrádió.
Zene: MTA Zenetudományi Intézet On-line adatbázisa:
Martosi Hagyományőrző csoport

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr211038662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedves blogíró! Pontosítanék: nem latin, hanem görög eredetű az Argirus, jelentése: ezüst.
@Nem akarok én kötözködni:
uff, az igazság az, hogy nem tudom leellenőrizni. Sajnos sok mindennnel vagyok így.
Kijavítom, de lelked rajta! ;)
süti beállítások módosítása