fiáker • konflis

2009.04.08. 08:00

Fiáker, fiákker

Francia-német eredetű szó, Szent Fiacrius nevéből származik, hozzánk német közvetítéssel jutott el. Személyfuvarozásra használt, általában kétlovas fogatú, könnyű kocsi, amelyre harmonikaszerűen leereszthető ernyő van szerelve. A fiáker elnevezés onnan ered, hogy Párizsban a szentről elnevezett szálloda (Hotel Saint-Fiacre) közelében várakoztak az első lovas bérkocsik.

Királyném, bocsásd le a fátylad:
Ma este kegyosztók leszünk.
(Döcög, döcög az ócska konflis
És mi sápadtan reszketünk.
Ady Endre. Egy ócska konflisban

Konflis
Német eredetű szó és a konfortabel (komfortábilis, kényelmes) lerövidülésének az eredménye. A konflis egylovas fogatú, könnyű bérkocsi, egyetlen kétszemélyes utasüléssel amelyet harmonika-szerűen leereszthető ernyővel szerelnek fel. Európai városok kövezett utcáin való közlekedésre volt alkalmas, személyszállításra használták. A XX. század második felében a taxik szorították ki.

Forrás: Magyar Nagylexikon

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr371049261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása