tálentum

2009.04.16. 08:00

Az ókori népek súlymértékegysége (a babiloni, zsidó, tirusz, szíriai, alexandriai, eubeai, ó-attikai és attikai). Az ismert legrégibb, a babiloniai tálentum tulajdonképen egy köbláb víznek a súlya. Használtatott a kis tálentum ürmérték gyanánt is 26,24 L ürtartalommal. A görög városállamoknak külön-külön kialakított mértékrendszerében a tálentumnak különböző értéke volt. A legelterjedtebb volt az attikai tálentum, amely, mint súlyegység, 26,2 kg-ot tett ki.

Pénzegységül a tálentumnyi súlyú ezüst szolgált, melynek 1/6 része volt a mina és 1/6000 része a drachma (ez utóbbinak 1/6 része az obulus).

Eredete: görög (talanton)

Tehetség. Kiemelkedő szellemi , művészi vagy testi adottság, rátermettség.
Átvitt értelemben a Bibliából, Jézus példabeszédéből ered (Máté 25. 14-23), mely szerint egy gazdag úr szolgáira néhány talentumot bízott, hogy távollétében gazdálkodjanak vele, és az ő hasznára kamatoztassák. Ilyen ránk bízott érték a tehetség is, amellyel tartozunk jól gazdálkodni, sáfárkodni.

Forrás: Értelmező Kéziszótár, Tolnai Nagylexikon
A kép illusztráció. (©Clipart.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr411049320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása