kutyabenge

2009.06.10. 10:00

Frangula alnus

Népies neve: lángfa, dögfa, ebiszelence, ebsefa, kutyafa, puskaporfa

A kutyabenge csaknem egész Európa területén megtalálható.

A bengefélék (Rhamnaceae) családjába tartozik. A nedves, lápos területeket kedvelő cserje vagy fa. Ágainak kérge szürke, fénytelen, paraszemölcsökkel borított. A kutyabenge tövistelen, 1-3 méter magas, lazán ágas cserje vagy bokorfa, sima kéreggel, csaknem vízszintesen elálló és ritkásan leveles ágakkal, melyek könnyen törnek.

A növény ujjnyinál vastagabb ágainak kérgét hasznosítják gyógyászati célokra. A vékonyabb ágak kérge gyógyászati szempontból értéktelen. A gyűjtési idő áprilistól augusztusig tart.

A kéregben lévő (di)antron glikozidok tárolás során glükofrangulin A és B, valamint frangulin antrakinon glikozidokká alakulnak.

A friss kéreg MÉRGEZŐ! hatású, csak egy esztendei szárítás után szabad felhasználni. A növénynek van hánytató tulajdonsága is. Erős hatása miatt általában csak teakeverékben használják.

Forrás: hazipatika.com, Wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr861089379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása