nemzetes

2009.11.12. 09:00

Régebben a nemeseket megillető cím, rendesen egyéb címzéssel kapcsolatban: nemes, nemzetes és vitézlő. Szélesebb értelemben véve a nép olyanokat is illet e címzéssel, akik nem nemesek, de a társadalomban nagyobb helyet foglalnak el.

A tájszótár ezeket a használati formákat simeri:
1. jómódú gazda megszólítása a cselédség részéről – nemzetesúr
2. vérrokon (Moldva)
3. labdajáték (Segesd).

Labdával kiütős csoportos sportjáték. Kis gödröt ásnak a labda számára. A játékosok, tetszőleges számban, egy-egy nemzet nevét veszik fel. A játékbíró mindegyiket feljegyzi. A játék lefolyása: az egyes „nemzetek” a lyukba tett labda fölé hajolnak, majd a bíró valamelyiküket hangosan szólítja. A megszólított játékos kikapja a labdát, s a szétrebbent játszótársak közül valakit megcéloz a labdával. Az eltalált játékos rossz pontot kap, amit a bíró jegyez fel (többnyire papíron). A játék ismételgetése folyamán a játékbíró tetszése szerint szólítgat. Akit háromszor eltalál, az kiáll a játékból. Egyik változatában a legtöbb rossz pontot kapott fiú nem áll ki, hanem „kivégzésre” áll fel: néhány lépés távolságra megáll, s a bíró vagy valamelyik jól dobó fiú megcélozza a labdával. Ha sikerül félreugrania, s a labda célt tévesztett, a megmenekült játszótárs elölről kezdhet játszani, rossz pontok nélkül.


A nemzetes szó jelentése:
Forrás: Pallas Nagylexikon, Új Magyar Tájszótár, Magyar Méprajzi lexikon
Kép: KFDK: Galiczia népe

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr361310679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása