hajderménkű

2010.07.07. 09:00

Villám, villámcsapás

Rojtosra lapoztam az internetet meg a szótáraimat, de sajnos csak egyetlen sulinet-es konkrét utalást találtam, amely a hajderménkűre szó eredetére vonatkozott.  Hédervár néprajzával: Helyi eredetűnek tartják a falubeliek „a csapja meg a hajdermenkű”, avagy „megcsapta a hejdermenkő” szólást. Szerintük azért kapcsolódik Hédervárhoz, mert itt és a környéken igen gyakoriak a villámcsapások. Többször belecsapott az istennyila a Szent Mihály-templomba és a Boldogaszszony-kápolnába is.

Az etimológiai szótár csak a "ménkűt" magyarázzák, de érzésem szerint azt is tévesen, mert jelentéseként mennydörgést jelölnek meg. Továbbá: Összetett szó. Előtagja mén, a menny alakváltozata. A mennykő nyelvjárásias, de a bizalmas városi nyelvben is használt alak. Jelentése elhomályosult a ménkű nagy (rendkívüli nagy), mi a ménkűt akarsz? (mit akarsz?) szerkezetekben. A menny egébként ősi finnugor szó (mordvin menel - égbolt). A feltehető finnugor alak az azonos jelentésű mińз.

Ez a bejegyzés "jidele" olvasónk kérésére jött létre!

Ezúton felhívom figyelmeteket, hogy lelkes szerkesztőt keresek segédnek vagy mesternek!

A hajderménkű szó jelentése és eredete.
Forrás: sulinet.hu, Zaicz G. Etimológiai szótár
Kép: Magyar Néprajz

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr322056201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez a 'rolytosra' nagyon gyanús...
Amúgy csak így tovább, várom a következő posztokat!
süti beállítások módosítása