ördögtérgye

2011.04.20. 09:00

Ezt a kifejezést a néptáncegyüttes nevéből ismertem, de napjainkban minden bizonnyal a Filmszemledíjas kisfilm döngölte a köztudatba. Pontosan nem tudom, hogy minél fogva lett ez a film címe, de az tény, hogy a szimbolika révén (jelen esetben ez nagyon összetett), szinte bármit bele tudunk magyarázni egy adott környezetbe. Ha pedig azt is tudjuk, hogy miről szól a film és beismerjük, hogy tényleg minden a nők körül forog, akkor világító fejjel tapsolhatunk, hogy megvan a megoldás.

A lényeg:
Az ördögtérgye egy népművészeti díszítőmotívum, mely a felkelő nap, a megújulás szimbóluma. Az ördögtérgye minta elnevezésének az a magyarázata, hogy olyan kacskaringós, hogy olyat csak az ördög tud csinálni.

A forma, illetve annak különböző változatai Erdélyben, a Kárpát-medencében a és a világ különböző tájain élő népeknél, illetve bennszülött törzseknél egymástól függetlenül is megjelentek - ez is bizonyítja kiforrottságát, egyetemességét.

 

Az Új magyar Tájszótár a következő alak- és jelentésváltozatokat sorolja:
a. ördögtérdes (Déva) női ing kézelőjén, nyakán alkalmazott, piros-fekete szövött minta megnevezése
b. ördögtérgyes, ördöktérgyes (Bukovina, D-túl) szőttes ill. hímzésminta megnevezése
c. ördög térdes (Déva) tojásra festett mintafajta jelölése

 

Az ördögtérgye szó jelentése és eredete.
Forrás: Új Magyar Tájszótár, wikipedia.hu
Kép: sulinet.hu, elte ho

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr922312881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valójában egy zsurlófű neve, annak formájából lett a hímzésminta.

OFF: vedd fel bátran a források közé a székely szótárt is.
szekelymagyar.transindex.ro/
süti beállítások módosítása