digózás

2009.04.09. 08:00

Jó érzés lehet valakit félválról "leolaszozni"? Esetleg digózni? A válaszért most jól belenyúlunk a témába, meg a talajba.

A digózás különböző fajtájú talajok összekeverésén alapuló talajjavítási mód. Mo.-on 1800 körül Tessedik Sámuel kezdte alkalmazni szikes (szolonyec) földön, kis területen az általa alapított szarvasi gazdasági iskolában. Tessedik homokot, mésztörmeléket és maltert hordatott a szikes talajra és keverő szántással elegyítette. Jó eredményei láttán követőkre talált a környék parasztgazdái között. A később kialakult gyakorlat szerint a szikesek altalajából a mészgöbecses sárga márgás földet vagy az ártéri fekete földet kiásták és a szikes foltokra 2–4 cm vastagon ráterítették, majd beleszántották. A digózás költséges volta miatt azonban a Körösök és a közeli Tisza mentén csak a nagyobb birtokosok és a módosabb parasztgazdák között terjedt el. Tessedik még melioratiónak (’a talaj megjavítása’) nevezte a digózást.

A diga olasz szó, gátat, töltést jelent. Valószínűleg a 19. században az alföldi folyamszabályozásokon dolgozó olaszok kubikosoktól származik, mert az általuk kitermelt földdel (digóföld) keverték össze a szolonyeces feltalajt.

Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon, Enesei Dorner Béla: Rétek és legelők művelése és termésfokozása (Bp., 1929.), www.agraroldal.hu
Kép: www.karpatinfo.net

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr431049255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.