prücsközés

2009.07.10. 08:00

1. tücsközés, pintyőkézés, bolházás: fapecket röptető csoportos sportjáték. Egyik végével földbe rögzített, függőlegesen kiálló dorong felső, szabad végére kb. 1 m magasságban keresztben kis deszkalapot vagy széles, lapos husángot helyeznek el, mely kétkarú emelő módjára billenhet. Ennek egyik végére egy 4–5 cm-nyi faragott fakúpocskát vagy felső végén meghegyezett kis fapecket (prücsök, pintyőke, bolha) helyeznek el. Ezt állják körül a játékosok. A röptető kemény kis rúddal vagy lécdarabbal (kb. 70–80 cm hosszú) a keresztbefektetett léc üres végére rácsap, mire a keresztléc erősen felbillen, s a másik végére helyezett fadarabka a levegőbe cikázik. A különállók igyekeznek elkapni a prücsköt. Akinek sikerül, az lesz az új röptető. Ellenkező esetben az említett módon kezdődik és folytatódik a játék.

2. Prücsök mint játékszer: hengerkére nyírt, 2–3 cm hosszú libatollat a végek bevágásval kicsipkéznek, a végeket lehajtogatják. Függőlegesre állítva, ujjnyomással pöccentik. A prücsök rugalmasságánál fogva ugrándozó, szökdelő mozdulatokat végez.

A prücsközés szó jelentése és eredete.
Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon – N. Bartha Károly: Játék (IV. A magyarság néprajza, Bp., 1941–43); Lajos Árpád: Borsodi játékok (Miskolc, 1957).

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr231171070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.