káptalan

2009.09.29. 09:00

A káptalan a katolikus egyházigazgatás testületi szerve, mely egy püspökséghez vagy egyházmegyéhez tartozik. Tagjai a kanonokok, vezetője a prépost.

Eredete: a latin capitulum – szakaz, fejezet főnévből

Hajdan a kanonokok életközösségben éltek, mint a szerzetesek, rendszabályaik egy fejezetét naponként felolvasták. Innen kapta (capitulum) nevét a testület. Van székes K. és társas K.; az előbbi a püspöki székhelyeken van és a püspök tanácsadó testülete a püspök halála esetén egyik tagja veszi át az egyházmegye kormányzását az új püspök kinevezéséig (káptalani vikárius). Vannak olyan káptalanok is külföldön, amelyeknek joguk van a püspök választására.

 

 

 

 

Szólásmondás:

A fejem nem káptalan – én sem tudhatok mindent.
Káptalan a feje: okos

A káptalani jelvény a kanonokoknak a korabeli rendjelekhez hasonló, nyakban viselt jelvénye a 17. sz. végétől kezdődően. A káptalani pecsét a káptalan hivatalos jelvénye, melynek lenyomata hitelesítette az oklevélben (okmányban) foglaltakat. Használata a kápt. hiteleshelyi tevékenységének befejező mozzanata volt.

 

A káptalan szó jelentése és eredete:
Forrás: Wikipedia.hu, Tolnai Nagylexikon
Képek: 1. Miniatúra Hugo De Sancto Victore, De archa mundi kódexéből. 2. Bunyitay Vincze: A váradi Püspökség története alapításától a jelenkorig. Hatodik könyvből illusztráció.

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr711213196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.