lutri

2009.06.24. 08:00

Az olasz eredetű "lotto" szerencsejáték régi megnevezése. Eredete Genovahoz köthető, ahol a szenátorokat megjelölt golyók segítségével választották ki. Magyarországra osztrák közvetítéssel érkezik a 18. sz. derekán.

A lottó (lotto, lotteria, lutri), olyan szerencsejáték, amelyben a játékosok között a nyerés és vesztés esélyeit egészen a véletlen - átvitt értelemben személyesítve a sors - dönti el, a nélkül, hogy az esélyeket a játékosok ügyessége vagy szándéka módosíthatná. Rendesen számokat vagy más teljesen egynemü dolgokat, pl. golyókat, kockákat stb. tesznek be valamely urnába v. forgó dobba, a szerencsekerékbe s aztán vagy bekötött szemmel kihúz valaki, vagy pedig rendes forgása közben kidob a gép a szerencsekerékből egy-egy számot vagy golyót stb.; az a játékos, aki az ekként kihúzott számra tett, nyer, a többiek pedig a bankárral szemben veszítenek. Az ilyen egyes húzások különböző kombinációi által többféle sorsjáték-rendszert alkottak.

 

Ja, a kislutri! Már hallott a kislutriról, otthon a parasztok mindig azt szokták mondani: kijött a lutrid.
- Nízze csak, mondok egyet - szólt az öreg -, tegyük meg. Isten neki, legfeljebb oda lesz egy hatos. Ott van az asztal sarkán egy ezüst hatos, írja le ezeket a számokat, hónap mennyen el a nagytrafikba, osztán tegye meg lutrira. Ha nyerünk, fele a magáé. Hadd legyünk gazdag emberek. Hogy is mondta maga: nagyurak! Nagyurak!
Móricz Zsigmond. Légy jó mindhalálig

 

A lutri szó jelentése és eredete.
Forrás: Pallas Nagyalexikon, Wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr951160852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eddig mindig azt hittem a toto az a focieredmenyes tema.. de akkor nem (csak)?
@zsooofija:
xia zsooo :)
Jogos a felvetés, mért kicsit engem is meglepett, amikor olvastam ezt a hivatkozást. Megkérdőjelezni viszont nem tudom. De ha talál(t)ok egy ellentézist akkor szívesen javítok.
hat a wiki-n azt irja, hogy "A totó az 1923 óta létező brit "góltotó"-ra épül, ahol futballmérkőzések eredményére lehet tippelni." (hu.wikipedia.org/wiki/Tot%C3%B3)
Na de nem kekeckedni akarok, felre ne ertsd :D.
Ha mar itten kommunikalunk.. nem tudod mi az a pamlag pontosan? olyasmi lehet mint a kanape, de megsem pont az?
@zsooofija:
Részben én is a Wikiről szüreteltem ;)
A pamlagról meg én is első körre csak a kanapéval való hasonulást találtam. De ez lehet akár csalóka is, mert sokszor pont a formai (vagy használati) eltérések miatt kap külön nevet egy tárgy.
Inkább kitöröltem a totós részt. Meg egyébként sem volt teljesen a témához tartozó.
süti beállítások módosítása