butella

2009.08.19. 08:00

Üvegformát utánzó ólommázas, hordozható cserépedény.

Eredete: francia (bouteille – üvegpalack)
Alakváltozatai: butykos, butélia.

Legfeljebb 25 cm magas, pálinka tartására szolgál. Alakja változatos. Lehet ovális, lapos vagy domborodó oldallal és lappal: henger alakú; hasáb alakú, kerekített vagy széles vállal, esetleg lefelé keskenyedő alakú. Ha viszonylag nagyobb, a kulacséhoz hasonló fület kap, hogy szíjra lehessen fűzni. Mindegyik formának felül kis kerek szája van. Kedvelt, de az előzőknél ritkább forma a csukott könyv formájához hasonló könyvbutella, zsoltárbutella, imakönyv, amely négyzetes lapokból alakított mázas, díszes edény. Mindig egyedileg, megrendelésre készül, és rendszerint feliratos, évszámos. A hordóbutella hordóformájú pálinkásedény négy lábacskával, a tetején kerek szájjal. Általában mázas, de nem díszített. A butellákon ritkán látható évszám vagy felirat. Rendszerint kis mennyiségben készültek megrendelésre, alkalomra: rokon, barát vagy katonacimbora megajándékozására. Elkészítésük nagy gondosságot és viszonylag sok időt igényelt, ezért „babramunkának” tartották a mesterek.

Zöld butella az én nevem,
Ha jó pálinka van bennem.
Ha jó pálinka nincs bennem,
Akkor csak cserép a nevem.
Ez a butella kérded kié?
Marsi István ácsmesteré.
Készíttette nem magának,
Hanem sok jó barátjának.

Legtöbb és legdíszesebb butella a három nagy alföldi fazekasközpontból való (Mezőcsát, Tiszafüred, Hódmezővásárhely), de készítettek butellát Mezőtúron, Szentesen, Makón, Tótkomlóson is.

A butellák virágkora a 19. sz. második fele volt.

A butella szó jelentése és eredete.
Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon
Kép: Magyar Néprajzi Lexikon

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr921211679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miután szakmámból adódóan érdekel a dolog, szívesen leírok egy-két versikét. Egyébként, ha vicces vers nem is volt rajta, nagyon gyakran szerepelt a tulajdonos neve, illetve a mesteré, aki készítette.
Készültek kimondottan női darabok is.

"Ha eltévelyedik szerelmes barátom,
szolgáltasd kezemhez,
mert igaz jószágom." -itt a név áll.
Vagy a versike előtt az, hogy xy készítette yx részére.

Egy másik:

"Ki ez butellának
Szorul lopására
Kívánom az Istentől
Oly nagy uraságra
A Kóldusok között
Főkapitányságra
Pest és buda között
Taliga húzásra"
süti beállítások módosítása