csűrdöngölő

2009.08.28. 08:00

A verbunk tánctípus székelyföldi változata, mely a gyímesi csángóknál és a Mezőség keleti felén (v. Maros-Torda, Torda-Aranyos m.) is ismert.

Rokonértelmű megnevezések: székely verbunk, verbunk, huszárverbunk, kalákás, figurás

A székely verbunk gyors tempójú, lassú düvő kíséretű, hangszeres dallamai között műverbunk, sőt németes jellegű darabok is előfordulnak. A székely verbunkot a férfiak egyéni, kötetlen vagy szabályozott, csoportos formában, köralakzatban járják tánckezdéskor a párostánc bevezetéseként vagy a táncszünetben a zenekar előtt. Tapsos körbesétálás, figurázó, csapásoló motívumsorokkal váltakozik. A székely verbunk jellegzetes dallamai később a Mezőség nyugati részén, Kalotaszegen és D-Erdélyben (v. Alsó-Fehér m.) lakodalmi menet és lassú csárdás kíséreteként lettek divatosak.

Az É-mezőségi (v. Beszterce-Naszód m.) románság ugyanezt bârbunc vagy bătuta néven táncolja. A csűrdöngölőbenn az új népi-nemzeti táncstílus formai és zenei jegyei már erőteljesen érvényesülnek, formailag azonban jóval egyszerűbb a közép-erdélyi régi stílusú legényes-pontozó táncfajtánál.

 

A tánc és nevének kialakulása egyértelmű utalás munka és a szórakozás valamikori szoros összefonódására. Régen gazdasági épületek (vagy akár lakóházak) földjét döndöléssel tették szilárddá. Ehhez kalákába gyűltek a fiatalok és táncmulatság keretein belül keményre döngölték a földet.

A csűrdöngölő szó jelentése és eredete:
Forrás: Irod. Costea, C.: Jocuri fecioreşti din Ardeal (Bucureşti, 1961); Kallós Zoltán–Martin György: A gyimesi csángók táncélete és táncai (Tánctud. Tanulm., 1969–70, Bp., 1970); Martin György: A marosszéki táncciklus (Táncműv. Ért., 1970); Martin György: Mezőségi férfitáncok (Táncműv. Ért., 1970); Martin György: Magyar tánctípusok és táncdialektusok (I–III., Bp., 1970); Martin György: Legényes, verbunk, lassú magyar (Népi Kultúra – Népi Társadalom, 1973).

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr361221845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása