motolla

2010.11.10. 09:00

Gyakran előfordul az, hogy az ember italos állapotban összekeveri nem csak innivalót, hanem a mondanivalóját is. Így esett meg egyszer egy lagziban, hogy egy bátor mesélő ezt sütötte el: ...és úgy meghajtotta, mint tatár a motollát! Ez józan ember számára már szinte érthetetlen.

A lényeg:
A motolla a megfont fonal lemérésére és motringba rendezésére szolgáló, vagyis fonalgombolyító eszköz. Két fajtája van: a kézi és a kerekes motolla. Más néven áspa.

A kézi motolla egy 70–200 cm közötti hosszú rúd, amelynek egyik végén arasznyi keresztfája, másik végén vagy villás elágazása, vagy szintén keresztfája van, az előbbire merőleges elhelyezésben. Az orsóról vagy rokka csévéjéről a fonalat a motolla keresztfájára, ill. villás elágazásába megakasztva motollálják fel. A kézi motollán az egyszer így végigvezetett fonal a motolla hosszának négyszerese. A fonal mérésénél a motollán általában 3 szálat számolnak 1 igének és 20–60 igét 1 pászmának. Egyszerre a fonal vastagságától függően 3–10 pászmát motollálnak fel: ez 1 darab fonal.

A kézi motolla neve általában motolla. Ez a motollatípus a Kárpát-medencében napjainkra csak a peremterületeken maradt meg: a Dráva mentén, az Ipoly környékén, Erdélyben főleg a Székelyföldön, valamint a moldvai és bukovinai magyar településeken. Kisebb területen, főleg D-Dunántúlon áspa, áspáló (német Haspel, olasz aspa) a neve a kézi motolla mindkét formájának.

Eddig vendég jól mulattál
Ha tetszenék, elindulnál
Uccu gazda, kapjál botra
A vendéget indítsd útra.

Eddig vendég jól mulattál
Ha tetszenék elindulnál
Uccu gazda kapjál botra
S a vendéget indítsd útra.

Nincsen fonál a rudamon
Csak hat zseréb motollámon
Azt es hat hónapig fontam
Méges eleget aludtam.


település: Istensegíts / Bukovina

A kerekes motolla horizontális tengelyen körbefogó négy fakar, amelybe gyakran a körbeforgást számoló és pászmánként hangjelzést adó jelzőszerkezetet építenek be, hogy a fonalszámolást megkönnyítse. Ritkán és elszórtan nyugati hatásra a múlt század második felétől fordul elő magyar nyelvterületen, általánossá azonban sehol sem vált. Neve kerekes motolla vagy forgó motolla, a hangjelzést adónak percentőmotolla.

Eredete: Szláv jövevényszó, talán délszláv eredetű, vö. bolgár mortovila, orosz mortovilo, szlovák mortovidlo, kerékszerű fonalgombolyító eszköz. Ezek előzménye a szláv motovi gombolyít lehetett. Textilipari műszó

Érdekesség: ördögmotolla (ördögmotola, ördög motolája) néven említették régen, helyenként a vásári körhintát és egyébb házilag, fából összetákolt körhinta-szerű gyermekszédítő eszközöket.

A motolla szó jelentése és származása.
Forrás: Zaicz G. Etimológiai szótár, folkrádió.hu, Magyar Néprajzi Lexikon, Új Magyar Tájszótár

Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr992274970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása