patvar

2010.09.08. 09:00

1. a nép körében a vita, veszekedés, civódás, pereskedés kifejezésére szolgál. Elterjedt perpatvar  néven is. Régi jogunk patvarkodásnak a konok perlekedést nevezte, amikor valaki álnokul vagy csalárd módon indított pert az ellenfél vagy a bíróság bosszantására, vagy olyan indítványt tett a bíróság előtt, amely kizárólag a per elhúzására irányult. Büntetése bírság volt. Patvaristának a megyei vezető állású tisztviselő vagy az ügyvéd mellett működő gyakornokot, az ügyvédbojtárt nevezték.

2. Átok- és szitokszó; pl. „eredj a patvarba”, „üsse meg a patvar”.

3. Rágalmazás értelmében is használják, pl. „patvarkodik”.

A Pallas nagylexikon leírása szerint: szláv kölcsönszó, melyet átok- és szitokszó gyanánt a fene és ördög szavakkal rokon értelemben használ sok helyütt a magyar nép.

– Vigye a patvar, inkább fizetek helyette, csak ne halljam, hogy más dicsekszik azzal, amit adott.
Jókai Mór. Felfordult világ

A perpatvar szó jelentése és származása.
Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon
, Pallas nagy lexikona

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr12118610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyönyörű és hasznos blog, örülök, hogy rátaláltam! Mit szólsz egy linkcseréhez? Én mindenesetre kiteszem a te linked. Üdvözlettel: Verspatikus
süti beállítások módosítása