katrinca

2009.10.01. 08:00

Van olyan hely, ahol a mesebeli róka nem a gólyát, hanem a katrincásgémet hívta meg vacsorára. Nem a szereplők változtak meg, hanem egyszerűen a moldvai csángók katrincásgémnek hívják a gólyát. Vagy katrincásmadárnak.

A neve minden bizonnyal román eredetű, és a catrinţă-ból szabtuk magunk nyelvére. Azt viszont nem sikerült kideríteni, hogy a három típusú katrincából melyik az ősibb, vagy melyik hogyan alakul ki/át. Tény, hogy a változatosság mindig gyönyörködtet.

1. Posztóból készült, szőtt színes csíkokkal díszített (deréknál bernéc nevű vvel  összefogott) lepelszoknya a csángóknál.

Kós Károly – Zelenin és Manninen közlései alapján – az orosz, ukrán és a keleti-tengeri finn népeknél ismert téglalap alakú, csípő köré csavart és széles övvel derékra szorított lepelszoknyák és a nyugati típusú szoknyák ütköző zónájaként Moldva és a Havaselve északkeleti részét tünteti fel. Itt a csángók között, de a Keleti-Kárpátok szorosain át nyugatra, a Nagy-Szamos forrásvidékére is benyomulva és pl. a Gyimesbe kitelepült székelyek között is elterjedt ez a lepelszoknya. A lepelszoknyát korábban kerekítőnek nevezték, manapság azonban már csak románul – ha erős, fekete gyapjúszőttes, katrincának, ha finomabb anyagú, fotának emlegetik. Kós Károly a nyugati és keleti kultúra sajátos érintkezését véli felfedezni abban, hogy ott, ahol a muszuly és a katrinca találkozik, a katrincát is „felakasztva” viselik.

2. keskeny, szélein csíkozott fekete gyapjúszőttes kötény egyik fajtája.

Érdekesség:

Katrincásmadár – gólya (Lábnyik, Moldova)

3. két darabból álló, elöl és hátul viselt kötényből álló szoknyát helyettesítő ruhadarab.


Csak azért szeretek faluvégen lakni
Hogy az én édesem oda jár itatni
Nem lovát itassa csak magát mutassa
Két piros orcáját velem csókoltassa.

Csak azért szeretem az oláh menyecskét
Hogy meg tudja fejni a juhot s a kecskét
Csak azért szeretem az oláh menyecskét
Elül is katrinca hátul is katrinca.

Csak azért szeretem az oláh menyecskét
A pucokba hever mamaligát kever
Csak azért szeretem az oláh menyecskét
Elül is katrinca hátul is katrinca.

Bözöd, Udvarhelyszék

 

A katrinca szó jelentése és eredete:
Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon, Folkrádió.hu, Új Magyar Tájszótár 3.
Kép: 1. Magyar Néprajz, 2. szebeni román asszonyok

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr541219418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

:)))ez a poszt azért jött jókor, mert egy időben állandóan tévesztettem ezt a fotával, és azt is tudom, ki kavarta meg a fejemet... Akkor a fota lenne a szoknya, amit alávesznek, és a katrinca az a szőttes kötény/lapszoknyaszerű történet, amit fölülre?
@sorica123:
Ha jól tudom a kötény-katrincát nem viselik fotával.
A kötény-katrincát úgy viseslik, ahogy a második képen látszik, fehér lenszoknyával.

Remélem jól tudom, mert mindkettő részletes leírását én sem találtam sehol, annak ellenére, hogy jókora területen viselik mindkettőt.
Ajaj. Akkor most hogy van ez?? Akkor micsoda a fota...? És még azt hittem, tudom miről beszélek...:))) de hát én csak nézek ki a fejemből, aztán nem tudom, mi a neve annak, amit látok. Pedig még figyeltem is, kin milyen holmi van, amikor Câmpulung Moldovenescen voltam találkozón...
Ott mit neveztek fotának?
Érdekel, mert amit írásos anyagot találtam, az mind egybecsengett a jelentését tekintve.
Öööö... semmit. Nem nagyon kommunikáltam, csak bambultam:) de amúgy én úgy tudtam, hogy a fota az a szőttes szoknya, amit a fehér alsószoknya fölé teker az ember és övvel (brâu) rögzít. De valószínű, én értek valamit félre, talán rendesen utána kéne nézzek. Ja, most egy forrás ugrik be, a cerbul.hu oldalon is leírják részletesen a viseleteket. Ez különben egy román táncegyüttes oldala (hosszú ideig abban voltam, hogy ez A magyarországi román táncegyüttes.)
HOpppáá. Most látom, hogy a poszt vége felé te is részletezed. Na akkor most elolvasom rendesen is.
süti beállítások módosítása