silabizál

2010.12.15. 09:00

Két dolog jut eszembe, a Voynich-kézirat és a kecskeméti csodakaftán póklábas írása. Egy a közös bennük, valaki az örületbe akarta űzni az embereket az alkotásával, az azt övező homályon keresztül. Nagy művészet rejtelmes, eszelős titkokat ültetni el a köztudatban, de még nagyobb azokat kisilabizálni!

A lényeg:
Manapság leginkább a megfejt, rájön, kitalál érteleme ismert, régebb viszont a szó eredetéből adódóan az akadozva kibetűz, nagy nehezen kiolvas értelemben volt használatos.

A Révai lexikon szerint régebben a sillabizálás volt az elemi iskolákban a betűztető olvasásmód, amelyet ma már nem használnak.

Eredete: Latin jövevényszó vö. középkori latin syllabizare betűz, szótagol. A latin szót - mely görög eredetű - számos nyelv átvette, lásd angol syllabize, francia, syllabiser ugyanazzal a jelentéssel. A szó eleji s (sz helyett) a hazai latin jellegzetessége lásd salétrom, saláta. A szóvégi -ál-ra váltás is jellegzetes esetünkben lásd. ágál, dedikál. Ugyanebbe a szócsaládba tartozik az elavult sillaba - szillaba szótag szavunk is.
Régies és népies jellegű szó.

– Hoppsza! Hoppsza! – kiáltoz közbe Sinkó, az ostor hegyével odacsippentgetve a táncosnő lábikráiba, ha az nem ugrik elég magasan; mire a balerina komikus, dühtől fintorgó pofákat torzít. A főúr és Dajmona egymás ölébe dőlnek a kacagástól, a nagy államférfi, a finom diplomaták mintaképe, a sarkantyús lábával dobol az asztalon féktelen jókedvében, s az asztal túlsó végén ott silabizál a Diabolka, szemeit fel nem vetve a zsoltárból: „Hus-ok-te-szent-idn-ek. Ét-el-ül-vett-ett-ek. A-zerd-e-ivad-akn-ak.” – Mintha nem történnék körülötte semmi.
Jókai Mór. Szabadság a hó alatt

A silabizál szó jelentése és származása.
Forrás: Révai lexikon
, Zaicz G. Etimológiai szótár

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr452277357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása