tajtékpipa

2009.07.08. 09:40

Létezik egy elnevezés, a Meerschaum, amit az amerikaiak a kukorica pipára mondanak. Mi nem erről beszélünk, hanem a tajték Meerschaum pipáról.

A monda szerint a tajtékpipa Magyarországról indult el világkörüli hódító útjára. A történet szerint, egy ügyes kezű budai cipész, Kovács Károly nevű, ezermester nagy pipázó hírében állt. Megbízást kapott, hogy tajtékkőből faragjon egy szép sakkészletet, (vagy papucsot). Eleget tett a megbízásnak és még maradt egy darab a kőből is. A pipája pont eltörött, és pipa nélkül maradva logikusnak tűnt döntése. "- Faragok egyet ebből a kőből, lesz ami lesz." Akkortájt a 18. sz.-ban cserépből készült pipákat használtak. Elkészítette a gyönyörű művét, amit nem volt szíve használni, így hát elajándékozta. A monda még arról is szólt, hogy ezután felhagyott a cipész mesterséggel és tajtékpipa készítésből élt!

Tajték: (sepiolith), viztartalmu magnézium-szilikát (Mg2Si3O8+4H2O), csomókban, vaskosan lelik fiatal üledékes kőzetekben vagy szerpentinben; átlátszatlan, sárgás-szürkés v. fehér szinü, sikamlós felületü, a nyelvhez tapad. Igen lágy, K. 2-2,5, fs. 0,99-1,28. Vízen úszik, amint azonban likacsai megtelnek vízzel, alásülyed. Savak megbontják. Mangéziaszilikátok átváltozásából ered. Gyakran tartalmaz egy kevés szénsavat is és vagy 14 % higroszkópos vizet. A név onnan ered, hogy a bányásznép hite szerint a földben újra meg újra ugy terem, mint a hullámok habos tajtékja. Legnagyobb mennyiségben terem Kis-Ázsiában (Anatoliában) az Eszki-Ser síkságon és Kilcsik vidékén, találni még Livádiában, Thiva közelében, Negroponte szigetén, Morvaországban Hrubschitz és Neudorf közelében, Boszniában a Lyubic hegységben, a Krim félszigeten, Spanyolországban Madridhoz közel (Valecas), Portugáliában Pinheiro mellett. Majdnem kizárólag csak az anatoliai kerül kereskedésbe és abból készítik a tajtékpipákat és szopókákat.

Használat:

Vásárláskor mindig alaposan vizsgáljuk meg nincs-e rajta repedés, mert ez később problémát okozhat. A tajtékpipa új korában hófehér, és amikor szívjuk a színe sötétbarnára, változik. Erre mondják, hogy a pipa beért, bejáratott, (nem abból a klasszikus bruyer pipa szempontból, mert ezt nem kell bejáratni.) Egy kis kitérő: - köztudott, hogy vigyázok a pipáimra, mégis megkérdezték tőlem, hogy miért ilyen ”csúnya barna ez a pipa” pedig te vigyázol rá!


Vannak akiknek ez, és vannak, akiknek az tetszik. Szívem szerint mindegyikből kettőt vásárolnék. Az egyiket eltenném, hogy megőrizze a szép fehér színét, a másikat használnám, így kis idő elteltével láthatnám a változást.

Az elszíneződés senkit ne zavarjon. Első időbe célszerű valamilyen puha ronggyal fogva használni, hogy vigyázzunk a bekoszolódásra. Én személy szerint fehér kesztyűt használok. Meg is van a varázsa mikor társaságba fehér kesztyűben, szívom a pipám!


Tudni kell az igazi szép tajtékpipa nagyon drága. Ez az egyre kevesebb nyersanyag fellelhetőségére vezethető vissza. Általában a neves pipagyártóknak van saját készítésű tajtékpipája. A Dunhill, a Vauen is gyárt tajtékpipát. A legtöbb tajtékpipát a Törökök készítik hazájukban. Kézműves munka lévén egyedi kézzel faragott pipák kerülnek a piacra. Az egészen egyszerűtől, a nagy extrém díszített fejekig. Az egészben elkészítet tajtékpipák a legjobbak, de léteznek darabokból megmaradt újrahasznosított préselt pipák is. Ezek gyengébb minőségűek.


Előny:
A szilárd tajték homogén, porózus anyagú, amely magába szívja, elsimítja, különösen élvezetessé teszi a füstöt. Mint már említettem a tajtékpipát, nem szükséges bejáratni. Könnyű és langyos, száraz füstöt ad, mert porózus anyag. Előnye hogy nem csak egy fajta dohányt lehet benne szívni, mert se nem ad hozzá, se nem vesz el az ízéből. Napjában többször is lehet szívni.


Hátrány:
Hátránya, hogy törékeny. A mondás szerint, „ha egyszer leesik, nem kell lehajolni érte”. Védeni kell, erre a készítők kemény tokba helyezik. Könnyen megrepedhet a forró pipa, még akkor is, amikor csak hideg felületre (márványra) helyezzük.

A gyűjtők különösen szeretik a szépen faragott, vörösbarnára égetett muzeális darabokat (ma már megfizethetetlenek), de használat céljára egyszerű és mívesen faragott példányok is egyaránt kaphatók a szaküzletekben.

A tajtékpipa szó jelentése és eredete.
Forrás: "Láncpipás" pipaszovetseg.hu / A cikk alapjául szolgált Borbély Zsolt a „Pipa” című kiadványa, Pallas Nagy Lexikona
Kép: www.museum.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr821171065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A tajték az a megkövült tengeri hab. Ezt tették a fa pipába betétnek.

A kukorica pipát pedig csutkapipának nevezik a magyarok.
süti beállítások módosítása