porkoláb

2009.09.09. 08:00

Eredete a középfelnémet, bajor-osztrák purcrāv, purcrāv – várnagy, városbíró, eunuch, kamarás – szóhoz köthető. Az irodalmi németben Buggraf – várnagy formában található meg, mely a német Burg (lovasszállás, erődítmény) és Graf (gróf) főnevek összetételére vezethető vissza. 

Brandi lakosztályába tért, azonnal kikeresett öt-hat könyvet saját könyvtárából. Nicolino bele se nézett a könyvekbe.
Másnap este nyolc óra tájban újra megjelent a parancsnok Nicolino tömlöcében. Előtte egy porkoláb lépkedett, a kezében két gyertya.
A fogoly már a priccsén hevert, bár még nem aludt. A pazar kivilágítás láttán elcsodálkozott. Három nappal azelőtt lámpást kért, de megtagadták tőle.
A porkoláb leállította a két gyertyát az asztalra, s távozott.
Alexandre Dumas: Emma Lyonna

Szavunk eredetileg várnagy jelentésben élt. A várnagyi tisztség kialakulása és szóföldrajzi bizonyítékok alapján a német szó átvétele országunk nyugati részén, a  13. század elején ment végbe.

A másodlagos, börtönőr jelentésben a 20. század elejéig volt használatos.

 

 


A porkoláb szó jelentése és eredete:
Forrás: Zaicz G. Etimológiai szótár
Kép: Dobó István, korabeli ábrázoláson

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr121310693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása