zsalugáter

2009.10.06. 09:00

Az ablakok nyílószárnyainak elmozdítható, résesen nyitható, pontos illeszkedéssel zárható, eső és napfény ellen védő, de szükség szerint valamelyes világosságot is biztosító szerkezete.

De várjunk, mert itt az alsó végénél utca fordul bé a Küküllőnek, s ott van egy ház, melyet futó pillantással legalább megtekintenék. Csak a harmadik, no itt is van már: régi portéka bizony, magos sárga fala van, s rajta egy ablak, melyen a zsalugáter szárnyai olyanok, mint a kismajtényi varjaké a kuruc időkben.
Tamási Áron. Szülőföldem

Eredete: német, közlebbről bécsi Schalluugader-ből. 

Egyfelől szellőzést biztosító módon tette lehetővé a helyiségek ablaknyílásainak zárását, másfelől az ablakok üvegtábláit védte a mechanikai sérüléstől. Általában fából készültek, ritkán csináltak zsalugátert lakatosmunkával és vaslemezből. A zsalugáteres ablak a polgárosodás jeleként kisnemesi, városi polgári körökből került a gazdag parasztság révén mezővárosokba, falura. Elterjedése országszerte megindult, de használata nem vált általánossá.

A zsalugáter szó jelentése és eredete:
Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon, Zaicz G. Etimológiai Szótár
Kép:
Szabó Zsolt-Tibor

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr491227356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elnézést, de sikerült véletlenül kimoderálnom a hozzászólásod. Nekem ezért vessző jár, ellenben kérlek írd be újra a hozzászólásod ;)
süti beállítások módosítása