harács

2009.12.08. 09:00

A mohamedán muszlim államokban nem muszlim alattvalóktól szedett adó egy neme. A török idők nyelvi emléke.

Eredete: oszmán-török jövevényszó.  A török nyelv az újperzsából vette át, de a szó arab eredetű.

Kétféle harács van: föld- és fej-harács. Harácson általánosságban azt a földadót értik, melyet a muszlim hatóságok egyházi törvényeik alapján azon földek után szednek, melyek a muszlim foglalások idején a nem muszlim lakosok szabad birtokában meghagyattak. A harácsnak alávetett földek tehát milk-földek (l. Erázi), vagyis a tulajdonos tulajdonjoga felettük korlátlan.

A föld-harács. kétféle: v. hányados (harádsi muká-szeme) azaz a föld termése után a termény minemüsége szerint annak egy tizedrészéről kezdve a feléig terjedhető része fizettetik évenkint, avagy pedig átalányszerü (harádsi muvazzaf), ha bizonyos meghatározott s változatlan átalányösszeg követeltetik évi adó fejében. A harács kivetésének módját Omer khalifára vezetik vissza. A fej-harács (dsizje) a nem muszlim alattvalóktól évenkint szedett fejadó.

Egy munkaképes szegény ember 12 dirhemet, középvagyonu 24, és a gazdag 48-at. Szegénynek tekinthető az, kinek nincs 200 dirhemnyi vagyona, akinek 200-tól 10000 dirhemig érő vagyona van, az jómódú, akinek ennél is többje van, az gazdag.

Manapság a harácsol – dézsmál, erőszakkal eltulajdonít, jelentéssel használatos.

A harács szó jelentése:
Forrás: Pallas Nagylexikon, Zaicz G.: Etimológiai szótár
Kép: tankonyvtar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr891310685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minden tiszteletem a Pallas hajdani összeállítóinak, de a post szerzője legalább egy csillaggal jelölhette volna, hogy a "mohamedán" ma már nem korrekt kifejezés.
@Kingaa:
Köszönet. Teljesen jogos!
süti beállítások módosítása