hottentotta

2009.05.01. 08:00

Ritka élvezetes és nem kevésbe nyersen ecseteli ezt a népet Pallas Nagy Lexikona. Kellemes olvasást.

Dadogók. Így nevezték el a hollandok az afrikai őslakókat a Jóreménység-fokánál, a nyelvükben levő csettenő hangok miatt. A H. a busmánokkal együtt a négerektől szorosan elkülönített sajátságos emberfajt alkotnak és magukat khoikhonioknak nevezik (emberek emberei, őslakók, az egyesszámban khoi-khoip). A H.-at a kaffer népek előbbi északi birtokaikról délfelé szorították, Afrika nyugati partján ujból északnak fordultak, ahol nemrég óta telepedtek le.
Két csoportra oszlanak. Az összes nem kevert H. száma ma nem éri el a 100 000-et (19. sz.-i adat). Általában a H.-nak fakó, sárgásbarna bőrük, igy göndör, kócos hajuk, keskeny homlokuk, oldalt erősen kiálló pofacsontjuk, hegyes álluk s közepes, kevésbé erős testalkatuk van; kezük s lábuk kicsiny, koponyájuk platisztenokefal. Fizikai tulajdonságokban igen eltérnek barna szomszédaiktól, a kafferektől. Nincs meg bennük azok izomereje, de viszont élesebbek az érzékeik, nem bizzák rá magukat teljesen a nyers erőre, mert tudják, hogy csellel és ravaszsággal többre mehetnek. Egyes nemesebb tulajdonságok is, minők személyes bátorság s intelligencia, inkább kijutotta nekik, mint a kaffereknek. Míg azonban a sötét bőrü törzsek a civilizáció írtó hatásának csodálatos szivóssággal ellenállanak, addig a H. gyorsan pusztulnak. A hottentotta lusta; vadászattal tölti azt az időt, melyet nem a marha őrzésére fordít, és a munka legnagyobb részét az asszonyra bízza, kinek állása itt, hol a soknejüség nem oly elterjedt, mint a kaffereknél, magasabb, mint ezeknél; a férfiak azonban illetlennek tartják az asszonnyal egy asztalnál étkezni. Vérmérsékletük tulnyomóan vérmes s jellemük könnyelmüségénél fogva cselekedeteiknek mint egy beszámíthatatlansága lép előtérbe, mely elnyomja jó tulajdonságaikat. Mértéktelenül neki adják magukat a pálinka élvezetének, s darabonkint adják el országukat csekélységekért az előrenyomuló gyarmatosoknak.

Eredete: holland (sotetteren: dadog)

Érdekesség: A hottentotta Vénusz
Baartman - aki a Guardian angol napilap szavaival egyszerre volt a gyarmatosítás, a faji és nemi előítélet áldozata - a francia forradalom évében, 1789-ben született a dél-afrikai khoikhoi törzs tagjaként. 1810-ben William Dunlop, a brit haditengerészet orvosa meggyőzte a lányt, hogy utazzon vele Londonba, ahol vagyonra tehet szert, ha engedi, hogy testét a kíváncsi európaiak megcsodálhassák. Sara éveken keresztül szerepelt Párizsban cirkuszi látványosságként. Végül elszegényedett prostituáltként halt meg a francia fővárosban, 27 éves korában.
A "hottentotta Vénusz" nem tudhatta, hogy az afrikai szexualitással kapcsolatos groteszk faji sztereotípiák fűződnek majd személyéhez. E sztereotípiák terjesztésében jelentős szerepet vállalt a korabeli Európa értelmisége.

 

Forrás: Pallas Nagylexikon, origo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr961083855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása