pecsovics

2009.06.19. 08:00

Ezzel a névvel illették az alkotmányharcot követő időkben az olyan embert, ki az Ausztriával való kiegyezés mellett foglalt pártállást (megalkudott); később az elnevezést a tulbuzgó kormánypárti emberre alkalmazták.

Nevét állítólag P. nevü emberről kapta, ki a negyvenes évek elején Festetics Rudolf gróf tiszttartója volt s a kormánypárti kortesek vendéglésével volt megbízva.

Három nemzet ellensége a magyarnak: a tót, a német meg a pecsovics.
(Szent és nemszent háromságok.)

Pecsovics hiszekegy

Hiszek egy császárban, mindenhez látó atyában, bankóknak és lutriknak teremtőjében.

Hiszek a kamarillában, ő tudtán kívül született fiában, mi reménységünkben, ki fogantaték Metternichtől, született szűz Zsófiától, szenvede a barikádoknak alatta, megkövezteték és meghala és nyugdíjaztaték. Szálla alá poklokra, méltó helyére, egy este a Burgból megszalada, felméne Tirolba, üle a császárnak jobbjára, onnan lészen eljövendő ráncba szedni magyarokat és németeket.

Hiszek a reakcióban, hiszek egy közönséges muszka birodalmat, gazemberek közti egyetértést, bűneinknek megjutalmaztatását, a bureaucratia feltámadását, és az örök sötétséget. Amen.

Jókai Mór. Cikkek a forradalom évéből.

 

A pecsovics szó jelentése és eredete.
Forrás: Pallas Nagylexikon

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr241093629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sokat nyomoztam Pecsovics József báró után, de állítólag költött alak. Volt pecsovicsa a reformpártnak is, báró Kubinszky. Arravélek, hogy ez a Pecsovics nem költött alak, mert a hivatkozó Mikszáth-nál korábbra nem matatott...
@magyar-magyar szótár:
Nalátod én még azt sem tudtam meg a forrásaimból, hogy egyáltalán báró volt. Az érdekes az, hogy egy bárót nem szoktak "Pecsovics nevű embernek" nevezni, márpedig Pallasban így írja.

Érdekes és kösz!
"Festetics Rudolf tolnai kastélya volt a vezérkar állandó főhadiszállása, míg a kisebb nemesek a Julia-majorbéli tisztilakban jöttek össze. Pecsovics Ferencz tiszttartó volt itt a nagyon szíves házigazda. Ő rendezte azokat a híres, országra szóló orgiákat, amelyeknek sem Tolnában, sem másutt azóta se igen akadt párjuk. A Fadd melletti Julia-majorban még most is megvan az a hatalmas birkaakol, ahol a dorbézoló nemesség az évekig tartó választási küzdelmekben, a sokszor egyhuzamban három-négy napig is tartó lakomákon minden nagyítás nélkül szólva: megette az egész uradalmat. Erre a birkaakolra czélozva mondja a kortesnóta:

«Csalfa, piszkos Petsovichok,
De büdös a kalapotok,
Oda nemes szabadságtok,
Az akolban beittátok!»
Igen, mert a házigazdáról a kormánypártiakat nemsokára pecsovicsoknak kezdték csúfolni. Ezt a gúnynevet Madarász József emlékiratai s más adatok[7] szerint Huszár Pál esküdt ragasztotta rájuk azért, mert szégyenlette, hogy a másik párton levő esküdt kollégái nem a grófi asztalnál, hanem Pecsovicsnál, a gazdatisztnél, tehát mintegy a macskaasztalnál esznek. Ezért elkeseredésében azt vágta Paczolay György esküdt kollegája fejéhez: No te – pecsovics."
Forrás:mek.niif.hu/05800/05830/html/2kotet/index.htm#d1e164
süti beállítások módosítása