franc

2009.06.26. 08:00

Így hívták magyarul a vérbajt v. szifilist (németül is die Franzosen) nyilván mert Franciaországból terjedt el.

Az 1490-es években jelent meg a szifilisz, mint súlyos, legtöbb esetben halálos kimenetelű nemi betegség. Forrai Judit a Rubiconban megjelenő „A bujakór története” című cikkében a következőket írja a vérbaj eredetével kapcsolatban: „A szifilisz eredetét a mai napig nem ismerjük pontosan. A 16. század tudósai: Fracastorius, Fallopius, Fernelius és Girtanner szerint a kórokozókat Kolumbusz hajóival hozták át Európába. Mások szerint Itáliában és Dániában már 1483-ban dühöngött a szifilisz. Voltak, akik éppenséggel azt állították, hogy e fertőzést Kolumbusz hajósai vitték át Amerikába, átadva a betegséget az ottani népességnek.”

Ami viszont biztos: óriási számban szedte áldozatait a szifilisz, vagy más néven a „morbus gallicus” (gall/francia kór). A szifiliszben megbetegedettek sorai között találjuk I. Ferenc francia királyt, VI. Sándor pápát, vagy a magyar vonatkozásúakat tekintve Bakócz Tamás esztergomi érseket és II. Ulászló magyar királyt is.

A franc szó jelentése és eredete.
Forrás: Pallas Nagylexikon, Kun Enikő/NatGeo

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr531099967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása