árendás

2009.07.22. 08:00

Azoknak az elnevezése, akik egyénileg vagy csoportosan (pl. valamely település) ingatlan javakat béreltek.

Az árendásság fogalma a 17. sz. első harmadában alakult ki. Az árendás a tulajdonossal szerződéses (contractus) bérleti viszonyban állt. Az árendás jobbágyok rendszerint szabad menetelű jobbágyok voltak, de ha nem is minden esetben, a földesúrhoz való viszonyuk mindenképpen kedvezőbb volt, mint az urbárium alapján szolgáló társaiké. A jobbágy a birtokában levő föld után haszonbért fizetett, s általában egyéb szolgáltatással nem tartozott a földesúrnak. Az úrbéresek rendszerint megüresedett  jobbágytelket, majorsági birtokrészeket, remanenciália földet, legelőterületet (makkoltatás), ill. valaminek a jogát (pl. italmérés) bérelték. A török alól felszabadult Alföldön a 18. sz.-ban általános gyakorlat volt, hogy az elpusztult vagy elnéptelenedett települések határait a szomszédos helységek legeltetésre vagy szántóművelésre bérbe vették a tulajdonostól, ezek az ún. pusztabérletek.

Mivel Moldovában a a földbérlés rendszere viszonylag későn honosodott meg, a csángóknál visszakölcsönzést jelent.

Eredete: olasz (rendere)

Akkor szép a disznó orra mikor túr, mikor túr,
Nem vagyok én Bogyiszlóban földesúr, földesúr,
Szép a farka, disznó farka karikás, karikás,
Leszek én még Bogyiszlóban árendás, árendás,

Jeruzsálem kapujában foly a bor, foly a bor,
Kár annak minden csöppjéér, ha elfoly, ha elfoly.
Gyere pajtás tartsunk alá poharat, poharat,
Itassuk meg ezt a szomjas szamarat, szamarat.


(Sárköz, Dunántúl)

Az árendásnak újabb, rokon fogalma, a népnyelvben árendásnak nevezett bérlő. Az árendást helyenként a szerződéses viszony miatt kontraktualistának is nevezték.

Az árendés szó jelentése és eredete.
Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon – Szabó István: Tanulmányok a magyar parasztság történetéből (Bp., 1948); Varga János: Jobbágyrendszer a magyarországi feudalizmus kései századaiban 1556–1767 (Bp., 1969).

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr91203281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása