menyasszonyfektetés

2009.10.08. 09:00

A lakodalom fontos, korábban jogi jelentőséggel bíró aktusa, amelynek keretében a menyasszonyt és vőlegényt a lakodalmi tisztségviselők fektették le együtt, a lakodalmas ház egy lezárható helyiségében (jobb híján gyakran a padláson), ahol néhány órára magukra hagyták őket, hogy az elhálás megtörténhessék, majd ugyanők ébresztették fel őket és bocsátották ki, az elhálás megtörténtének megállapítása után.

A menyasszonyfektetést néhol gyertyás tánc vezette be, utána a fiatal párt a menyasszonyfektetés helyére vezették. Itt a menyasszonynak olyan jelképes cselekményeket kellett végrehajtania, amellyel kifejezte, hogy leendő férje elsőbbségét elismeri (pl. lehúzta lábbelijét). A tisztségviselők közül főleg a nyoszolyóasszony működött közre. Az ébresztés után a magyar nyelvterület K-i részén szokásban volt a menyasszony szűzességét bizonyító lepedőt közszemlére kitenni; ha ez nem bizonyosodott be, a menyasszony megszégyenült, s a vőlegény családja elégtételt követelhetett.

A menyasszonyfektetés előtt termékenységvarázsló cselekményt hajthattak végre a segédkezők: pl. gyermeket hempergettek meg az ágyon. Szokás volt a nászágyba olyan tárgyakat elrejteni, amelyek megmozdításra hangot adtak, ez azonkívül, hogy kontrollálási lehetőséget nyújtott, a mulató násznépet szórakoztatta. A menyasszonyfektetés szokása már az emlékezetben is alig lelhető fel.

A menyasszonyfektetés szó jelentése és eredete:
Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr661309305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a zsidó esküvőn ez pedig él a mai napig - bár nem pont így, ez csak szimbolizálja az "elhálást" :)
az esküvő után a fiatal párt egy bezárható szobába viszik, amit chéder jihudnak, az elkülönítés szobájának hívnak. Vallásos családoknál ez az első alkalom, hogy a vőlegény és a menyasszony kettesben van egy szobában. Mivel az esküvő napján mindketten böjtölnek, a szobába ételt-italt készítenek be nekik, itt törik meg a reggeltől tartó böjtöt. Kb 10-15 percig vannak a chéder jihudban, amit rájuk zárnak és 2en vigyáznak is rájuk, ne zavarják őket :) Utána köszöntik őket először mint férjet-feleséget.
Érdekes kiegészítés. Köszönet!
süti beállítások módosítása