putri

2010.07.14. 09:00

A földfelszín alá mélyülő nyeregtetős lakóépület, amelynek felmenő fala nincs.

Sokáig aludt, arra ébredt föl, hogy valami dörgött odafönn – szekérzörgés volt.
Hirtelen felkapkodta a ruháit, s felkapaszkodott a putri ajtójáig, aminek hasadékain világosság szüremkedett be.
Hajnal volt már. A szekér megérkezett. Mindenki talpon volt, s körülfogta a szekérről leszállt két leányt, a Katkát meg a pilát. Tihamér is ott volt a csoportban. A szekéren nem volt semmi leemelni való.
Jókai Mór. A mi lengyelünk

Az etimológiai szótár szerint a putri szó ismeretlen eredetű, az Új Ember hetilap egyik cikke szerint viszont szanszkrit eredetű. Ami tőlem telt megtettem, leellenőríztem egy szanszkrit szótárban eredménytelenül, tettem egy próbát egy cigány szótárral is, szintén sikertelenül. Úgy tűnik Zaicz Gábornak van igaza.

Általában idényszállásként használták. Kertészek, csőszök, dinnyések meleg évszak idején használt lakóépülete. Tűzhelyeik általában másodlagosak. A földházakkal szemben sajátos vonásuk, hogy mindig a rövid oldalukon van a bejáratuk. Legtöbb esetben egyetlen egységes térből állnak, legfeljebb bejáratuknál választanak le kisebb előteret. A kiásott putriház gödrét kitapasztják. Tetőzetük szelemenes. Burkoló anyagul nádat, gallyat, kukorica-, napraforgószárat használnak, amit gyakran kívülről vastagon leföldelnek, s letapasztanak. Belülről szintén kitapasztják, gyakran meszelik. Szerkezete, építéstechnikája a sírveremhez, veremólakhoz hasonló. Gondosabb karbantartás esetén hosszabb ideig, több éven át is használhatók. Megjegyzendő, hogy hazánk területén a neolitikum óta kimutatható ilyen jellegű épületek használata.

A putri szó jelentése.
Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon, Zaicz G. Etimológiai szótár, Új Magyar Tájszótár. 4.
Kép:
Magyar Néprajzi Lexikon

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr902044257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szerintem elképzelhető , hogy a putri szó a francia poutre =zugoly szóból került a magyar nyelvi használatba .
A putri cigány szó, ezért adódik a szanszkrit eredet (a cigány nyelvek többsége indoárja eredetű, kivétel a beás cigányoké, amely egy archaikus román nyelvállapotot tükröz). Szanszkritul a putra kisgyereket jelent, elképzelhetőnek tűnik, hogy a putri az a hely, ahol a gyerekek vannak. De persze ez erősen népi etimológia.
süti beállítások módosítása