reverenda

2009.05.06. 08:00

A reverenda (vestis reverenda - a latin revereor, "tisztel" igéből) egy tiszteletreméltó ruha, az egyházmegyés klérus hivatalos liturgián kívüli, mindennapi viselete. 

"Három fekete: a tinta, az ördög meg a reverenda."
Jókai Mór: Cikkek a forradalom évéből - Szent és nem szent háromságok 

Általános formája egy hosszú újjú kézelővel, oldalt két zsebbel ellátott, bokáig érő, elől végiggombos ruhadarab. Általában 33 gomb van rajtuk, Jézus életéveire utalva, de vannak olyan szerzetesrendek, ahol ez nem teljesül (pl. a bencéseknél csak pár gomb van fölül). Ha cingulummal viselik, akkor derékban szűk, ha anélkül, lefelé folyamatosan bővül. Anyaga szövet. A nyakra a reverenda alá kör formájú fehér kollárét vesznek fel. A reverenda ezt nem engedi látni, csak egy V alakú háromszöget vagy egy téglalap alakú kivágást. A kispapok reverendájának színe a II. Vatikáni Zsinatig (1962–65) vörös vagy kék lehetett, ma ők is feketét hordanak. A fölszentelt papok reverendája fekete, illetve a hierarchiában elfoglalt helyüktől függ.

 

Hej, rom-rom-rom-rom-rom-rom,
Jaj, de fáj az én gyomrom!
Csaplárosné galambom,
Gyógyítsa meg a gyomrom.

Nem szeretnék padon járni,
Nem szeretnék pappal hálni.
Mert a papnak nincs bundája,
Hideg a reverendája.

Pusztafalu, Abaúj-Torna vármegye

Forrás: Wikipédia, Folkrádió

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr261083963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása