kelevéz

2010.05.04. 09:00

Kelevéz (ritkábban/régiesebben kelevíz, kelevész)

Viszonylag kevés, de annál eltérőbb leírást találtam erről a fegyerről. Egy dologban egyezést találtam a forrásokban ami a felhasználását illeti éspedig, hogy hajítófegyver volt. Ezen túl utalás található arra, hogy kedvelt vadászfegyver volt, hogy nehéz nyílhegyként is használták, illetve a lovagi tornákon használt lándzsa fémhegyét nevezték így.

Ez a kedvelt hajítófegyver kb. 1,5 m hosszú volt, fanyélre erősített apró, levél, polipfej vagy krokodilszív alakú három ágú fémheggyel. Kinézetre a lándzsához hasonló, súlya azonban sokkal kisebb. Egy gyalogos harcos 6-8 darabot is magával tudott vinni. Használata nagy gyakorlatot igényelt.

Az elsőként egy XIII. századi okiratban megjelenő kelevéz (1273) egy fajta dárdaszerszálfegyver; a lovagi tornán használt lándzsa vashegye

A Zaicz féle etimológiai szótár szerint ismeretlen eredetű, történettudományi műszó, ellenben Futaky István által készített tanulmány szerint egy érdekes levezetést találtam a szó eredetét tekintve:

A középkori latinban többek között a glavius szóval is megnevezték a kardot, ami a XIII. században már középfelnémet szövegekben is feltűnik. A Gimm fivérek átdolgozott nagyszótára GLEFE, gläfe "lanze, lanzenträger" címszó alatt gazdagon illusztrálja a jelenséget. Ennek használata a dárda éles fémhegyét jelöli. Ezután került a magyar nyelvbe délnémet közvetítéssel.

Ez a bejegyzés "58múltam" olvasónk kérésére jött létre, a béklyó szócikk kapcsán!

Ezúton felhívom figyelmeteket, hogy lelkes szerkesztőt keresek segédnek vagy mesternek!

A kelevéz szó jelentése.
Forrás: wikipédia, www.st-longinus.org, Zaicz G. Etimológiai szótár

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr671830728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása