pribék

2010.05.26. 09:00

Régebb a törökhöz vagy töröktől átszökött személyt jelentette szavunk. Napjainkban főként "elnyomó hatalom szolgálatában kegyetlenkedő személy" jelentésben él, az irodalmi nyelvben pedig a "hóhér segédje" jelentésben használatos.

Az tájszótár szerint Kóródszentmártonban sintér megfelelőjének használták (1866).

Eredete: horvát-szerb jövevényszó (prebjeg) szökevény vagy ellenséghez átpártoló személy. Ez a horvát-szerb pre igekötő és a beg (menekülés, futás) főnév összetételére vezethető vissza.

A török rajongás és vallásszerű hazaszeretet ez alkalommal megmutatta, hogy mire képes. Belgrádból még nem volt kiölve a török lakosság. Csak a fanatikus önfeláldozás műve lehetett, hogy negyednapra (október 8-án), amelyen a nagyvezér Nándorfehérvár alá megérkezett: háromnapi ágyúzás után egyszerre légbe röpült a császáriaknak mind a három lőporraktára a várban s a negyedik a vízivárosban. A romok majdnem felét az őrségnek eltemették, a többi menekült a Dunára, hajókon, tutajokon a túlpartra átkelendő, de a romokon átrohanó török sereg nagy részét levágta, úgyhogy az ötezernyi seregből nem menekült meg több ötszáznál, azok között Aspremont herceg, a várparancsnok. Ezt gyanúsították is a catastropha miatt a bécsiek, mert éppen akkor járt Zrínyi Ilona leányával, Rákóczy Juliával jegyben: de kimosta magát a vádból; maga is 40 ezer forint értékű holmiját veszté ott, azok között még a menyasszonyától kapott gyűrűket is. Hamarább lehet az árulást Andrea Carneron keresni, ki a császáriak fő hadimérnöke volt, s a vész után ottmaradt a törököknél, s maga is pribék lett.

Jókai Mór. A magyar nemzet története regényes rajzokban.

A pribék szó jelentése.
Forrás: Új Magyar Tájszótár 4., Zaicz G. Etimológiai szótár

Kép: francia pribékek sedédkeznek egy kivégzésnél

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr71979154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gulyás elemér mocskos pribék leverte virág elvtárs mindkét veséjét. az se volt népünnepély.
süti beállítások módosítása