mézga

2010.06.16. 09:00

Én is beletartoztam abba a generációba, amely a tévé előtt mézgásodott esténként, emiatt is imádom ennyire ezt a szót. Meg azért is mert jól hangzik, és mert van is egy kis varázsa is.

Gyántás nyálkássága a növényeknek.

 

Bort vett magának a tudós;
Van hozzá tudománya,
Van eszköze: felbontja és
Izenként latra hányja:

Mi benne a szesztartalom,
Mi a cukor, a mézga?
Festőanyag, csersav, víz, lég
Mi fínom zagyvaléka?

S minden hogyan másul, vegyül? --
Eredmény az: midőn begyül
Hozzá néhány cimbora:
Ihatatlan a bora!
[...]

Arany János. Aisthesis


Amorf anyag, vízben nehezen oldódik, hanem inkább nyálkás, ragadós folyadékká duzzad (colloid), alkoholban nem oldódik, savakkal főzve szőllőcukorrá alakul. A cseresznyefa, meggyfa, mandulafa, szilvafa, mind a két barackfa mézgájaja vagyis a facsipa vagy cseresznyemézga (cerasin) a fa testének helyi elhalásából támad sérülés vagy más ok következtében. A mézgaképződésnek célja, hogy a megsérült v. megsebzett fát eldugaszolja, talán a levegő és viz bejutását is gátolja, tehát a még sértetlen farészt védi.

Mézgafa
Gummi-fa. Olyan fa, amely nagyobb mennyiségü mézgát termel. Ilyen az akác, az Eukaliptus, a Bursera gummifera Jacq. (fehér M.), a kaucsukfa, különösen pedig a Ficus elastica L. vagy assami kaucsukfa. - Mézgalakkfa, Gummilakkfa.

Eredete: szláv jövevényszó, lásd szerb-horvát mezga (gyanta, nyirok, növényi nedv),  szlovák miazga (fagyanta, nyirok), orosz mezga (a fatörzs fiatal, lágy része, pépes zúzalék). A szláv szavak indóeurópai eredetűek, lásd a középfelnémet meisch (cefre).A magyar szóbanlevő é hang valószínüleg a méz szó hatására nyúlt meg.

A mézga szó jelentése.
Forrás: Pallas Nagylexikon, Zaicz G. Etimológiai szótár, Új Magyar Tájszótár. 4.
Kép:
www.napidoktor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr472062414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása