humbug

2010.09.15. 09:00

Gyerekkoromban jóval gyakrabban hallottam, mint manapság. Semmi kétség, hogy ebből a korból származó élményeimben leginkább Münchausen báró alakjához fűződik a humbug, mint intézmény.

Lényegében a sokkal szigorúbb hangzású kamu szoríthatta ki ennyire a hétköznapokból.

Jelentése: csalás, szélhámosság vagy mesebeszéd.

Angol jövevényszó, mely valószínüleg német közvetítéssel került nyelvünkbe a 19 sz. derekán. Angol humbug: szélhámosság, ámítás, a németben is ugyanezzel a jelentéssel bír.

Az angol szó tisztázatlan eredetű, esetleg összetett szó, melynek előtagja a hum - szemfényvesztés, átejtés, utótagja pedig a régi nyelvi bug - kisértet, rémkép.

Megfelelői megtalálhatók számos más nyelvben: francia humbug, cseh humbuk, lengyel humbug. Humbuk változata magyar nyelvterületen is használatos.

Szavunk a bizalmas nyelvhasználathoz tartozik.

Látod pedig, öreg, nagy áldozatra szánom el magamat, hogy ezt megteszem a kedvedért. Mert ha egyszer még az emberlakta világba visszakerülök, s ott téged bemutathatlak, térdig a kristályba beleszorulva, ezzel minden ember előtt ad hominem be lesz bizonyítva, hogy mindaz igaz, amit elbeszélek, hogy te valóságos özönvíz előtti ember vagy; mert hisz a lábad most is benne van az özönvíz előtti kristályban. De ha azt leverem róla, azt fogja mondani az a sok tudós szkeptikus odakünn, hogy humbug, barnumság az egész mesém, s nekem semmi tanúbizonyságom nem marad, hogy ti csakugyan a pliocén korszakábul származtatok ide, s hogy eszerint az én feleségem a legrégibb nemes kisasszony a földön, s hogy amit ti el fogtok beszélni az özönvíz előtti világ állapotjáról, az valósággal a Pentateuch előtti időknek leghitelesebb története.
Jókai Mór. Egész az északi pólusig

Az előbbi idézetben a barnumság a humbug szinonímájaként szerepel. A rövid magyarázat egy cirkusztörténeti leírásból származik.

A századfordulón Phineas Barnum (1810–1891) mint a humbug királya vált híressé-hírhedtté, gigantikus reklámhadjárataiban a leggátlástalanabb hazugságokat is felvonultatta, de ő maga soha nem dolgozott artistaként, a művészeti irányítás James Bailey feladata volt. A katonai fegyelemmel megszervezett hatalmas vállalkozás (1000 fő körüli alkalmazottról, legalább 280 lóról szólnak a híradások) különvonatán, a pesti fellépéssorozat után az ország nagyvárosait is végigjárta, legfeljebb két napot töltve egy-egy helyen.

A humbug szó jelentése és eredete.
Forrás: Zaicz G. Etimológiai szótár
Kép: John Neville. Munchasen báró kalandjai c. film plakátjáról

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr922168091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása