kóser

2010.12.08. 09:00

Az első örömöm az, hogy remek kis idevágó képet találtam, a második pedig az, hogy egy sulinetes oldalon rábukkantam egy derék illetékes részletes leírására a kóser italokról.

Egy ital attól kóser, hogy semmilyen nem kóser, azaz állati eredetű adalékanyag nincs benne. Példának okáért az a szeszes ital, amelyben kígyó ázik, nyilván nem kóser. A pálinka és a bor úgy lehet kóser, hogy a gyümölcs szedésétől – legyen az szilva vagy szőlő – a palackozásig szigorúan vigyáznak arra, nehogy olyan anyag kerüljön bele – akár egy szem szőlő is –, amelyet nem ellenőriztek. Főként azt vizsgálják, hogy nincs-e benne kukac. 
A kóser bort csak vallásos zsidó készítheti. Az összes többinél ilyen előírás nincs. Az ellenőr egy megbízható, vallásos, szombattartó zsidó, aki tökéletesen tisztában van a gyümölcs szedésének, előkészítésének a szabályaival, és ő ügyel arra, hogy minden rendben menjen. A pecsétet pedig a rabbi üti a kész árura.
Fröhlich Róbert főrabbi

A kóser jelentése: a vallásos zsidóság étkezési előírásainak megfelelő.

Jiddis jövevényszó hazai jiddis kóser rituális szempontból tiszta, ehető, német koscher uaz., helyes, illő gyanún felül álló.
A jiddis szó a héber kóser (כָּ‏‏שֵׁר, szefárd kiejtéssel kásér, askenázival kóser) rituális szempontból tiszta, ehető "étel" főnévre vezethető vissza. A kóser elsősorban vallási műszó. A bizalmas társalgási nyelvben a nem kóser gyanús, kifogásolható szószerkezetben használatos.

Húsok párállnak köröttem, nagy kortyokkal ürülnek a söröskorsók, zaftos kóser kolbászt (nálunk legalábbis, Prágában ilyen a kolbász, mint a vízipocok, olyan kövér) szeletelnek körös-körül a rokonaim (a kolbász feszes bőre, amikor felvágják, halkan pukkan, gyerekkoromtól a fülemben van ez a hang) - egy csöppet sem undorodom ezektől, az ezeknél még sokkal kellemetlenebb dolgoktól sem, sőt inkább még élvezem is őket.
Franz Kafka. Naplók, levelek

Nem mellékes, hogy a kóser ellentéte a tréfli, amelyből minden bizonnyal napjaink egyik legfrappánssabb, de ugyanakkor legbecsmérlőbb szava, a tré származik.

A kóser szó jelentése és származása.
Forrás: Zaicz G. Etimológiai szótár
, Wikipedia.hu, www.sulinet.hu
Kép: blog.winemag.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr452275391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása