öcsémasszony

2009.12.03. 09:00

A nyelvészetben a rokonok, illetőleg a rokonsági fokozatok elnevezései, p. atya, anya, fiu, leány, öcs, húg, bátya, néne. A népnyelvnek ezekben sok érdekes sajátossága is van, pl. hogy a nő fiatalabbik nőtestvérét nem hugának, hanem öcsémasszonynak szólítja.

Máshol a szólító a vele egy generációhoz tartozó sógornőket, ill. nála idősebb vagy fiatalabb sógornőit a szólítás módjával is megkülönbözteti, így pl. a fiatalabbat ángyikának, ángyónak, öcsémasszonynak.

A vasárnap délután arravaló volt, hogy a fiatal pár a szokásos látogatásokat megtegye a városi előkelőségeknél. Mindenütt szívesen fogadták: csak a fürmenderné izente ki a szolgálótól azt, hogy beteg. Ellenben a püspök felesége kitüntető nyájassággal fogadta Katalint. Igazi derék szókimondó magyar asszony volt. „Öcsémasszonynak” szólítá az új menyecskét
Jókai Mór: Egetvívó asszonyszív


Az öcsémasszony szó jelentése:
Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon, Pallas Nagy Lexikona
Kép: tankonyvtar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mondtakvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr381563738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mint ahogy az öreg legény se vén vót az elsőkben.
süti beállítások módosítása